~JaDilah MeMbEr BlOgGeR UmMi...~

Tuesday, August 9, 2011

HARI KE-9 RAMADHAN (HIKMAH,DAN MUTIARA KATA)


"Ya Allah, sediakan bagiku sebahagian daripada keluasan rahmat-MU. Berilah aku petunjuk dan ajar-MU. Bimbinglah aku menuju keredaan-MU yang penuh dengan kecintaan-MU...Ameen..."

2. Hikmah Ramadhan 9:
"Berpuasa dapat melahirkan perasaan kasih sayang dan tolong menolong terhadap sesama insan terutama kepada fakir miskin, anak yatim, orang yang melarat dan sebagainya...."

3. Kesilapan Berpuasa 9:
"Semakin cepat marah. Kita sepatutnya mengawal kemarahan di bulan yang menuntut kita supaya banyak bersabar. Kalau kita lihat pada hari ini umat Islam semata-mata berpuasa hanya pada zahirnya sahaja..bukan dari segi rohani yang menuntut kita supaya banyak bersabar & bersyukur dengan rahmat-NYA..."

4. Hadis & Al-Quran 9:
"Diriwayatkan dari Abu Hurairah bahawa Rasulullah saw bersabda: Apabila seseorang meninggal dunia maka terputuslah segala amalannya kecuali dari tiga perkara: sedekah jariyah, ilmu yang bermanfaat dan anak solih yang mendoakan nya." - Hadis Riwayat Muslim

5. Diet Ramadhan 9:
"Buah delima yang manis lebih baik daripada rasa yang masam. Air buah delima menyembuhkan batuk dan semua jenis buah delima dapat meredakan debaran jantung (hati)..."

6. Mutiara Kata 9:
"Agama menjadi sendi hidup, pengaruh menjadipenjaganya. Kalau tidak bersendi, runtuhlah hidup dan kalau tidak berpenjaga,binasalah hayat. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat." - Pepatah Arab


INFO DI AMBIL DARI:-http://www.mohdzulhelmi.com/2008/09/hari-ke-9-ramadhan.html

1 comment:

  1. salam ziarah

    tq atas info yg diberi...

    (dah follow jom la follow balik qhifanurin.blogspot.com)

    ReplyDelete