~JaDilah MeMbEr BlOgGeR UmMi...~

Thursday, January 13, 2011

RESEPI DONUT LAK........

nie nak tunggu kembang baru nak bentukkan donut pun boleh...ikut suka hati janji adunan betul




UNTUK ADUNAN..DOH

4 cawan tepung gandum
1 pek yis(jenama mauripan)
2 sudu susu krimer pekat manis
1 senduk marjerin (campurkan 2 sudu butter,petua untuk doughnut lebih gebu dan lembut)
1 biji telur
4 sudu besar gula pasir
2 cawan air suam (untuk larutkan gula dan yis)

CARA ADUN

  1. Sebelum membuat doh,larutkan gula dan yis dlm air suam (biarkan yis naik,sementara yis naik bolehlah adunkan bahan2 dlm langkah 2.
  2. masukkan semua dalam 1 bekas (tepung gandum,telur ,marjerin dan susu gaul sehingga sebati
  3. masukkan bancuhan yis sedikit demi sedkit hingga menjadi doh
  4. uli doh hingga lembut
  5. taburkan tepung gandum di atas dulang(untuk elakan donut dari melekat)
  6. bentukkan donut...ikut saiz
  7. apabila donut yang anda bentuk sudah naik bolehlah goreng dengan api yang sederhana
  8. goreng hingga warna keemasan..
  9. biarkan sejuk,dan bolehlah disalut dengan gula icing atau coklat..dan sebagainya.....
SELAMAT MENCUBA RESEPI INI....

5 comments:

  1. cuba jgn tak cuba DL.....mmg sedap tapi takdelah macam donkin dunot sangat......

    ReplyDelete
  2. boleh try..cubalah....mmg sedap..dan lembut..kena uli lama sikit..ok...

    ReplyDelete
  3. is this using self-raising flour or plain flour??

    ReplyDelete